Chokladkex med vaniljfyllning
Vad är bättre att roa sig med än att baka vid såna tillfällen?
En jobbarkompis (Camilla) tipsade om det här receptet som hon hade provat och det lät så gott så det var värt ett försök.
De var ganska enkla att göra men tog lite tid att forma dem på plåten.
Och i efterhand skulle jag nog gjort dem lite tjockare eftersom de blev snudd på brända.
Men åh så goda, vaniljfyllningen är underbar!
Det här är en hemmagjord variant av Oreos, de påminner faktiskt mycket om dem.
3 dl Vetemjöl
1.5 dl Kakao
0.5 tsk Bikarbonat
0.25 tsk Bakpulver
0.25 tsk Salt (3 nypor)
1.5 dl Socker
140 g Osaltat smör
1 st Stort ägg
Vaniljfyllning
110 g Rumstempererat osaltat smör
5 dl Siktat florsocker
1 tsk Vaniljextrakt
Chokladkex
Värm ugnen till 190°C.
Vispa ihop mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver, salt och socker.
Tillsätt rumstempererat smör och sedan ägget. Blanda med fingrarna tills det blir en fin deg.
Det enklaste sättet att få jämnstora kex är att forma degen i plastfolie till en jämn rulle och sedan kyla den i 15-20 minuter. Rullen kan sedan skäras i jämntjocka skivor innan degen formas.
Placera bakplåtspapper på en bakplåt. Forma kexen på bakplåtspappret och placera dem med ca. 2 cm mellanrum.
Grädda i 9 minuter. Låt svalna.
Vaniljfyllning
Lägg smöret i en skål, tillsätt socker och vanilj i omgångar.
Mixa hårt med elvisp tills fyllningen är luftig.
Spritsa fyllningen med en tyll som är ca 1-1,5 cm.
Applicera fyllningen på ett kex och lägg sedan ett jämnstort kex ovanpå.
Tryck till lätt så att fyllningen fördelas jämnt.
Vad gott det ser ut. Krya på dig!