Steg-för-steg: Cupcake-koppen
Jag lovade ju en steg-för-stegbeskrivning på hur jag gjorde koppen.
Här kommer den!
Jag säger inte att det här är det bästa sättet att göra den på, bara att det var så jag gjorde :)
Jag har ju bara sett bild på en sån här på internet så jag gissade mig fram till hur man kunde göra.
Ni kanske kan komma på några bättre lösningar, berätta gärna i så fall!
Det här behöver du:
Muffin, sugarpaste, en kavel, pensel och ätbart lim, något att skära med t ex en pizzaslicer, lite maizena (här i en "duttare" som jag gjort av skumgummi och påsklämma).
Det är många som undrat var man köper sugarpaste och det kan man både göra själv (se länken om du klickar på sugarpaste ovan) och köpa på vissa Maxi (i bakhyllan, Dr Oetker), Panduro och här.
Men det funkar även med marsipan, då blir inte koppen riktigt vit bara. Men man kan ju färga i någon snygg rosa färg och få en cool rosa kopp :)
Jämna till toppen på muffinen så att det blir platt. Av toppen kan man göra cake pops eller dammsugare :)
Dutta ut lite maizena på underlaget så att inte SP:n fastnar.
Rulla SP:n lite så att den blir avlång och får en avlång form när du kavlar ut den.
Kavla ut så det blir ca 3-4 mm tjockt.
Mät hur hög muffinen är, jag använde skaftet på penseln och måttade med.
Sedan lade jag penseln och tryckte till lite lätt i SP:n.
Nu ser man hur brett man ska skära med pizzaslicern.
Det ska se ut så här ungefär :)
Det här steget kan man hoppa över om man vill, men jag gjorde lite smörkräm som jag penslade på på sidorna på muffinen för att SP:n lättare skulle fastna i muffinen. Jag provade även att göra utan smörkräm och det funkade faktiskt bra!
Så här såg det ut innan SP:n kom på.
Lägg muffinen på SP:n, det ska vara en kant under och en kant över muffinen.
Skär av där SP:n går ihop.
Limma ihop kanterna, jag använde ätbart lim men det funkar bra med lite vatten!
Tryck till lite lätt så att kanterna blir ihoplimmade, ev. måste man hålla kvar en stund.
Vik in kanten under muffinen och tryck till mot bordet så att det blir platt.
Nu är koppen klar, bara örat kvar!
Skär ut en liten bit SP.
Forma den så som du vill ha den och låt den torka en stund (10-15 minuter räcker) så den blir stabil.
Limma fast örat på sidan av koppen, man får hålla kvar ett tag tills den fastnar.
Ev måste man sätta något under örat tills det torkat, jag använde "duttaren".
Gör chokladglasyr och häll på lite i mitten av muffinen.
Använd en sked och tryck ut glasyren lite lätt i kanterna. Var försiktig så att inte glasyren kletar för mycket mot kanten, det blir inte lika snyggt.
Färdigt! Dekorera ev. med några minimarshmallows. (Jag hade inga hemma så jag tog minimaränger..)
En kopp varm choklad att bjuda på till kaffet :D
Perfekt att bjuda mamma på på söndag när det är mors dag!! :)
Gillar ni koppen får ni jättegärna rösta på den i Miss Cupcaketävlingen :)
Gå in här och klicka på gilla så blir jag superglad :D
Åh, vilka fantastiska bakverk du gör!! :D
Denna måste jag testa att göra en dag när jag är ledig!! :D
Stort TACK för en underbar bakblogg!! :D