Blåbärspaj med knaprigt täcke
Handlat på extrapris fast jag inte behöver det, men med tanken "man kan alltid baka något med det".
Händer det er också? :)
Den här gången hittade jag superbilliga färska blåbär och det kaaaan man ju bara inte låta bliiii!
Gick hem och funderade och tyckte det var dags för en blåbärspaj.
Har provat Leilas blåbärspaj förut och tyckte den var så god, så en sån fick det bli!
Jag är inte ett stort fan av smulpajer, jag tycker att det är så mycket godare om pajen har en riktig botten med en fyllning och kanske något smaskigt täcke. Den här pajen innehåller allt det :D
Och visst ska man DRÄNKA in pajen i vaniljsås, det gillar jag i alla fall!!
Skulle kunna dricka vaniljsås i glas bredvid... ha ha ha! :P
Farmors knapriga blåbärspaj
Mördeg:
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 ägg
½ msk kallt vatten
Fyllning:
250 g färska blåbär (eller frysta)
2 dl blåbärssylt
1 msk balsamvinäger
2½ msk potatismjöl
Knaprig topping:
75 g smör
2½ dl havregryn
1½ dl strösocker
Gör så här:
Mördeg: Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.
Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.
Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
Pajen:
Sätt ugnen på 175 grader.
Klä ett pajskal med mördeg (nagga degen med en gaffel) och tryck fast kanten med aluminiumfolie så att den inte sjunker ned. Förbaka pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Blanda ihop blåbär, sylt och balsamvinäger.
Rör ner potatismjölet och fyll skalet.
Smält smöret och blanda ner havregryn och strösocker, låt svälla i cirka 2 minuter.
Strössla toppingen över blåbärsfyllningen och grädda pajen gyllene i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
Servera med vaniljsås eller glass!! Njuuuuut!!!! :-D
(receptet hämtat från boken A piece of cake av Leila Lindholm.)
Jag gjorde egen vaniljsås men blev faktiskt inte så nöjd som jag hade hoppats, så därför lägger jag inte ut receptet här. Vill ju inte tipsa om något mindre gott liksom :) Ska prova ett annat recept och lovar att dela med mig om det är bra!
Gud så mumsigt dt ser ut. Jag har inte riktigt börjat tänka på blåbärspajer ännu...håller fortfarande på att planera en rabarberpaj :-)