Macarons med kokoskräm
Men jag kunde faktiskt inte låta bli!
Hade kokos i kylen som jag inte ville skulle bli dålig, och tänkte att det nog är väldigt gott med kokos i macarons.
Jo då. Det är det :)
Dessutom provade jag nytt recept! Har funderat ett tag på om jag inte skulle ta och testa det andra sättet att göra macarons på, med sockerlag, även om jag varit nöjd med mitt första recept.
Tycker nog att det tog lite längre tid att göra det med sockerlag men faktiskt; de blev JÄTTEfina!
Är supernöjd, så frågan är om jag inte måste göra på det här sättet i fortsättningen ändå.
Nåja, den som lever får se. Här kommer receptet i alla fall, som jag har hämtat här.
Kokoskrämen har jag hittat här, mitt recept har dock en ändring.
Macarons med kokoskräm
120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g fint malen mandel
150g florsocker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
Gör så här:
Skålla mandeln och låt den torka. Mal den sedan fint i en mandelkvarn eller mixer. Sikta bort de stora bitarna och väg upp, det är 150 g du behöver efter att du har malt och siktat den.
Jag använde mandelmjöl (som är samma sak bara att det är färdigmalt) som jag siktade.
Sikta florsocker och väg upp till 150 g.
Blanda mandel och siktat florsocker i en bunke.
Väg upp 60 g äggvita i en skål, och 60 g i en annan skål.
Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum...
...och tillsätt 35 gram socker under vispning...
...tills du har ett fast och fluffigt skum.
Sätt plattan på 6:an och koka upp.
Koka tills temperaturen når 118 grader på en godistermometer eller en stektermometer som tål så höga grader.
Jag använde mig av en stektermometer.
Under vispning på låg fart, häll snabbt i sockerlagen i marängsmeten .
Vispa marängen på hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.
Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen, det blir ganska tjockt.
Om du vill ha färg på macaronsen är det dags att tillsätta det nu, jag hade i lite "Golden yellow" pastafärg för att göra det lite "påskigt". :)
Vänd i marängen i mandelblandningen och mixa försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott.
Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande.
Klicka i smeten i en spritspåse med rund tyll, eller klipp ett hål i påsen om du använder engångspåsar som jag.
Spritsa ut små rundlar på en bakplåtsklädd plåt, se till så att det inte är veck eller ojämnheter i bakplåtspappret för då blir marängen också formad därefter.
Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig.
Låt torka minst en halvtimme innan du sätter in dem i ugnen på 160 grader, ca 10-15 minuter i mitten av ugnen.
Mina tog 10 minuter!
Under tiden kan du göra kokoskrämen!
Kokoskräm
150 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
1 ägg
200 g kokosflingor eller ca 150 g äkta kokos på block.
Gör så här:
Vispa smör och socker fluffigt med elvisp, tillsätt ägget. Rör i kokos.
Jag använde mig av sådan här kokos som jag köpt i en asiatisk affär. Fick värma den lite i micron eftersom den var ganska hård, men efter det var det lätt att röra in den i smeten.
Smaken är fantastiskt god, det smakar så mycket kokos!
Jag hade i lite lila pastafärg för att matcha de ljusgula marängerna, allt för påsken :)
När macaronsen gräddats klart i ugnen ska de svalna lite. Ta av bakplåtspappret från plåten och låt svalna på bänken.
När de svalnat är det dags att försiktigt lossa dem från pappret och matcha ihop dem två och två. Så lika i form och storlek som möjligt så blir det snyggt :)
Spritsa eller klicka ut lite kokoskräm på en maräng och sätt ihop med den matchande. Tryck lite försiktigt.
Färdiga att avnjutas!
Varför inte lägga några macarons i ett påskägg och ge bort? Roligare än påskgodis och säkert uppskattat!
(påskägg från Åhléns)
åhh va fina dom blev =) är sugen på att testa jag med;)