Chokladmacarons
Min dotter har varit sjuk i flera dagar men idag verkade hon må bättre och så var hon feberfri.
Tänkte att jag skulle passa på att baka chokladmacarons under tiden som hon förmiddagsvilade :)
Det har kliat i fingrarna efter att jag fick tag på mandelmjöl, ville verkligen prova att göra macarons igen!
Så när hon somnat började jag baka, tråkigt nog vaknade hon efter bara fem minuter och sen vägrade hon somna om.
Då försökte jag snabba mig och göra klart allt men det var inte det lättaste för hon var ordentligt grinig, övertrött och mammig.
Det tog flera timmar att baka, men då gjorde jag många pauser...
Hur som helst, klara blev de till slut! Jag måste säga att det var SÅ mycket enklare att göra macarons när man hade mandelmjöl. Kändes som att man bakade en vanlig småkaka typ.
Kommer nog bli mycket macarons här framöver, det är många smaker jag vill prova :)
Idag blev det alltså chokladmacarons.
Jag följde samma recept som förra gången jag gjorde macarons men bytte ut en del av mandelmjölet mot kakao.
De här macaronsen blev inte lika bra som hallonmacaronsen, men inte helt misslyckade.
Jag gillar ju sött och tänkte att det kunde vara gott med chokladsmörkräm som fyllning, så det fick det bli.
Min man som inte gillar macarons i vanliga fall älskade de här, mycket förmodligen för att de påminner en del om biskvier. :)
Chokladmacarons
Kakor
90 g mandelmjöl
(eller mald mandel, men då ska det vara 90 g efter att du siktat den)
20 g kakao (ca 2 msk)
170 g florsocker (knappt 3 dl)
90 g äggvita (cirka 3 st)
2 msk strösocker
Ev. några droppar brun färg
Smörkrämsfyllning:
100 g smör
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
3 tsk kakao
Gör så här:
Börja med att mäta upp mandeln.
Om du inte har mandelmjöl eller får tag på det, kan man göra det själv. Mandelmjöl är egentligen bara mald mandel som är skållad och skalad! Om du gör själv, skålla och skala mandeln och låt torka på handduk eller hushållspapper innan du mal den i mandelkvarn eller mixer. Sikta den malda mandeln ordentligt så att den blir riktigt finkornig, sen har du mandelmjöl! Och det är alltså 90 gram man ska ha efter att man har siktat den, så det behövs mer mandel från början.
Häll på kakao så att det blir 110 g totalt.
Väg sedan florsockret till 170 g och häll det på mandeln och kakaon.
Sedan är det dags att sikta blandningen, antingen med en sikt (som finns billigt på IKEA) eller med en sil.
Sikta ner i en skål.
Vispa äggvitorna i en annan skål tills de börjar tjockna, häll sedan på strösocker lite i taget och vispa under tiden tills det blir ett vitt tjockt skum. Du ska kunna vända på skålen utan att det rinner ut något.
Vänd sedan ner mandelblandningen i äggvitan. Först ser det ut så här:
Men när du blandat allt ordentligt ska det se ut så här:
Om det ser för fluffigt ut kan man röra lite till, det gäller att hitta det där "lagom"-stadiet, inte för fluffigt men inte för "ofluffigt" (kom inte på något bättre ord).
Klicka ner i en spritspåse, klipp ett litet hål i påsen och spritsa ut på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Jag klickade lite större än en femkrona, de flyter inte ut så mycket så klicka så stora du vill ha dem när de är klara.
Se till så att inte bakplåtspappret är knögligt för då blir macaronsen det också.
Låt kakorna vila på plåten i minst en timme innan du gräddar dem, då spricker de inte lika lätt.
Jag lät mina vila i 75 minuter.
Grädda i ugn, 125 grader på nedersta falsen i ca 20 minuter. Mina tog 23 minuter.
Du kan prova om de är klara genom att ta ut dem och försöka lossa en kaka från pappret, om det inte lossnar lätt ska de gräddas lite till.
När de är klara ska de ha rest sig lite så det blir som sprickor under. De flesta av mina gjorde det men några blev lite plattare. Man undrar ju varför när det är samma smet och samma gräddning :)
Låt svalna och ta loss från pappret.
Under tiden som de svalnar kan du göra smörkrämen.
Den är enkel, det är bara att röra ihop alla ingredienser, tänk på att smöret ska vara rumsvarmt bara.
Om du inte har rumsvarmt smör, jag glömmer alltid att ta ut smöret i tid innan det ska vara mjukt, kan man köra det några sekunder i micron. 15-20 sekunder räcker för att det ska bli mjukt.
Para ihop kakorna två och två så att de är i ungefär storlek och spritsa sedan smörkrämen på ena kakan.
Sätt ihop och tryck lite lätt. Färdigt!
Här kan ni se att några blev fina och några lite mer knögliga och ojämna. Men alla är nog lika goda :)
Lägg i burk och sätt in i kylen, de är mycket godare dagen efter!!
Avslutar med en bild på min mammiga dotter med cupcake-hårband :)
Jätte söt dotter :) <3